Duurzame (en lokale) voeding verkiezen
Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 % van onze ecologische voetafdruk. Door voeding te kiezen met een beperkte milieu-impact draagt u ook bij tot biodiversiteit.
Kies voor producten uit duurzame landbouw: zo vermijdt u het gebruik van chemische stoffen, roofbouw, vernietiging van leefmilieu, eenzijdigheid van soorten, overmatig gebruik van water, ....
U kan ook kiezen voor niet-getransformeerde, lokale en seizoensgebonden producten uit korte bevoorradingscircuits.
En omdat ook voedingsafval een grote impact heeft, tracht u ook best de verspilling van voedsel en verpakkingsmateriaal te verminderen.
Praktische informatie
Op Federaal niveau:
- https://bebiodiversity.be/nl/en-ik-wat-kan-ik-doen/ik-eet/
- https://guidedesachatsdurables.be/nl/search/site?f%5B0%5D=im_field_guide_category%3A381
- https://www.belgium.be/nl/leefmilieu/duurzaam_consumeren
Voor het Vlaamse Gewest:
- https://overheid.vlaanderen.be/actieve-voedingsdriehoek-op-z’n-kop
- https://overheid.vlaanderen.be/personeel/welzijn/gezonde-voeding-op-het-werk
- www.watervoetafdruk.be
- https://www.mvicriteria.nl/nl/webtool?criterion=467#//19/2,3,5//nl
Voor het Brusselse Gewest:
- https://leefmilieu.brussels/themas/voeding/mijn-voeding/minder-vlees-maar-beter-vlees
- https://www.goodfood.brussels/nl
- https://leefmilieu.brussels/themas/voeding/restaurant-en-grootkeukens/hoe-veranderen/8-basisprincipes
- http://document.leefmilieu.brussels/opac_css/elecfile/IF_AD_06_BiologischeLandbou_NL.PDF?langtype=2067
- https://leefmilieu.brussels/themas/duurzaam-consumeren/duurzame-evenementen/voorkeur-voor-duurzame-voeding-en-producten
- http://document.leefmilieu.brussels/opac_css/elecfile/Brochure_Alimentation_durable_NL.PDF
Voor het Waalse Gewest:
- http://developpementdurable.wallonie.be/theme/alimentation-durable
- http://developpementdurable.wallonie.be/le-referentiel-vers-un-systeme-alimentaire-durable-en-wallonie
- http://developpementdurable.wallonie.be/actions-alimentation-du-plan-de-developpement-durable-du-spw
- https://www.province.namur.be/documents/fichier/1/333/20140311_155005un_systeme_alimentaire_durable_spf_dd.pdf
Andere: