Zaden oogsten en hergebruiken

  Picto Quick win  

terreinen_couleur

infrastructuur couleur processen_gris aankoop_gris

U kan uw groene zones verrijken door zaden te plukken in teamverband in de natuur of op uw terrein. Bij deze gelegenheid kan u ook leren over inheemse en wilde plantensoorten uit uw regio en tegelijkertijd bijdragen tot hun behoud.
Het verzamelen van zaden van planten die nabij uw onderneming groeien (op braakliggende gronden, langs wegen, in velden) bevordert een plantengroei die aangepast is aan het terrein en de context.
Het is belangrijk dat de planten zorgvuldig worden gekozen. De keuze van zaden dient te gebeuren voor planten die in grote getale aanwezig zijn: zo vermijdt u dat planten die nog in ontwikkeling zijn, schade ondervinden en dat de diversiteit bedreigd zou worden. Let er ook op dat de planten in kwestie niet beschadigd worden zodat ze het jaar erop opnieuw kunnen groeien en bloeien.
De inzameling doet u voor rijpe en droge zaden (in de zomer of in het begin van de herfst). Laat de zaden drogen op een goed verluchte en beschutte plek en bewaar ze daarna in een droge en frisse ruimte, verpakt in papier of karton.

 

 

 

 

46-seeds-4054673_1920_récolter graines

Voordelen

Voor de biodiversiteit   Andere
icone_flore         icone_surface verte           icone_sol   icone_economie

 

Financieringsbronnen

Neem ook contact op met uw gemeente en uw provincie.